WebWakka -käyttöohje

1.5 Viimeistele

Paina avautuvasta ikkunasta Viimeistele.

Seuraavaksi avautuu ikkuna, jossa kysytään Haluatko jatkaa opastettua toimintoa perusrekisterien osalta? On suositeltavaa, että hyväksyt sen ja kirjaat tiedot tärkeimpien perusrekisterien osalta.


Näitä tietoja voi toki täydentää myös myöhemmin, eli kaikkea ei ole pakko syöttää tämän toiminnon aikana.


Vaiheessa 1. kysytään Kirjanpidossa käytettävät pankkitilit. Ruudussa on valmiina Kassa -tili.
Pankkitilin tiedot saa lisättyä klikkaamalla Lisää -painiketta.


Palvelutunnus on yleensä henkilötunnus ilman väliviivaa ja viimeistä merkkiä.
Palvelutunnus on pakollinen tieto, mikäli lähetät laskuja pankkiin WebWakan pankkiyhteydellä


Yleisimmin käytetty tili kannattaa rastia Oletuspankkitiliksi, jolloin laskua ostolaskuihin syötettäessä ohjelma tarjoaa valmiiksi oikeaa tiliä maksutiliksi



Kun tilit on syötetty siirry Seuraava -painikkeella vaiheeseen 2.



Vaiheessa 2. kysytään kirjanpitoon kuuluvat omaisuuserät, eli Maatalouskoneet, Rakennukset, Sillat, Salaojat sekä metsäojat ja -tiet.


Maatalouskoneet rivi on jo valmiiksi luotu, joten voit vain klikata riviä ja syöttää tietoihin vuoden alun poistamattoman menojäännöksen sekä valita toimialan,


Muut kirjanpitoon kuuluvat omaisuusyksiköt lisätään yksitellen Lisää -painiketta käyttäen.

Lisäysruudussa valitaan ensin omaisuuslaji ja alalaji sekä annetaan nimi, esimerkiksi Konevaja tms.


Toimiala valinnan jälkeen oikeaan yläkulmaan alustuvat automaattisesti kirjanpitotili ja kustannuspaikkaryhmä. Tämän jälkeen muut tiedot eivät ole pakollisia, mutta poistamaton menojäännös kannattaa toki syöttää saman tien.

Omaisuustietoihin liittyviä lisätietoja voi lukea luvuista 1.7 Kirjanpidossa huomioitava omaisuus ja 3.3 Omaisuus.



Seuraava -painikkeella edetään sitten viimeiseen kolmanteen vaiheeseen


Vaiheessa 3. kysytään kirjanpitoon kuuluvat lainat. Lainan lisäys aloitetaan Lisää -painikkeella.


Nimi -kohdassa annetaan lainalle nimi


HUOM. Koska nimestä luodaan lainalle kustannuspaikka jota käytetään kohdistettaessa lyhennyksiä, nostoja ja korkoja oikealle lainalle, kannattaa lainan nimen alkuun laittaa muutama viimeinen numero pankin lainan numerosta, jolloin on helppo kuitteja kirjatessa katsoa tositteelta, että esim tämä maksettu korko kuuluu lainalle 4387.


Lainojen nostot ja lyhennykset tulee aina kirjata lainan tiedoissa määriteltävälle saldotilille. Kirjanpidon helpottamiseksi kannattaakin kaikille lainoille yleensä valita sama saldotili, jolloin on helppo muistaa että kaikki nämä kirjataan esim kuvassa näkyvälle 2530 tilille. Sama koskee lainojen korkoja, jotka kirjataan aina määritellylle korkotilille. Siinäkin kannattaa yleensä valita kaikille lainoille sama, esim 8110 tili.


Lainapääomien ja korkojen käsittely tilinpäätöksessä ja verojen laskennassa määräytyy Käyttö verotuksessa -kohtaa syötettyjen prosenttien mukaan.


Tyypillisesti lisälainat kohdistuvan 100% maatalouteen ja korot huomioidaan maatalouden vähennyksinä, mutta esimerkiksi sukupolvenvaihdos lainoissa pääoma on yleensä jaettu ostetun omaisuuden arvojen mukaan esimerkiksi Maa- metsä ja yksityistalouden osuuksiin. Nämä osuudet syötetään lainan tietoihin, jolloin korot jakautuvat em prosenttien mukaan vähennettäväksi oikealla verolomakkeella.


Kun laina on joskus saatu kokonaan maksettua, kannattaa palata perustietoihin syöttämään päivämäärä Maksettu kokonaan kohtaan. Tällöin laina ei enää näy turhaan seuraavina tilikausina